Vakantie tijd

14  juli 2020

Vanaf 20 juli begint de zomervakantie! Tijd om lekker te relaxen en hopelijk genieten van het mooie weer. Maar logopedie kan, zolang uw logopediste niet op vakantie is, gewoon doorgaan!

Ook zijn wij bereikbaar voor vragen of aanmeldingen. Misschien niet direct, maar u wordt altijd binnen 2 werkdagen teruggebeld. Dus als u uw zoon of dochter wilt aanmelden kan dit zowel via deze site of telefonisch.

Hoe dan ook team Mondiaal wenst u een hele fijne en zonnige zomer!

Nieuwe collega

6 juli 2020

Vanaf 1 juli komt Gaëlle van de Laarschot ons team versterken.
Succes Gaëlle!

Corona protocol hoofdlocatie

11 mei 2020

Zoals vermeld blijft de voorkeur van behandelen via beeldbellen, maar voor uitzonderingen zijn wij in de meivakantie druk bezig geweest met het corona proof maken van onze hoofdlocatie. Als u hier een afspraak krijgt houdt u zich dan aan de volgende regels. Dit voor onze en uw eigen veiligheid én van uw gezin.

  • Bij koorts, verkoudheids- of luchtwegklachten GEEN TOEGANG
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Hoesten en niezen in elleboog
  • Maximaal 1 begeleider en 1 kind (indien u met meer bent graag buiten of in de auto wachten)
  • Handen desinfecteren bij binnenkomst, de logopedist opent de deur
  • Het toilet en de keuken zijn niet toegankelijk
    BEDANKT, BLIJF GEZOND!

Als er nog vragen zijn, we zijn bereikbaar via ons algemene telefoonnummer
010-432 5745 en via onze mail info@mondiaallogopedie.nl.
En als u het antwoordapparaat moet inspreken bellen wij u binnen 2 dagen terug.

Update corona virus en onze dienstverlening

7 mei 2020

Wij zijn in de meivakantie druk bezig geweest met het opschalen van onze dienstverlening voor na de meivakantie. Wij volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM en van beroepsverenigingen.

Tijdens de meivakantie is onze hoofdlocatie aan de Socratesstraat 333 ‘Corona-proof’ ingericht en van de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen voorzien, namelijk mondkapjes, handschoenen, desinfectie gel en plexiglas schermen. Deze locatie wordt in eerste instantie gebruikt voor onderzoek, diagnostiek en voor zorg die nu niet anders kan (o.a. kwetsbare kinderen, pre-verbaal logopedie).
De focus blijft voorlopig wel op behandelen via telelogopedie

Later gaan we samen met onze andere locaties bekijken wanneer we daar weer fysiek aan de slag kunnen.

Wij zijn gewoon bereikbaar via ons algemene telefoonnummer 010-432 5745 en via onze mail info@mondiaallogopedie.nl.
En als u het antwoordapparaat moet inspreken bellen wij u binnen 2 dagen terug.

Corona virus en onze dienstverlening

2 april 2020

Alleen samen krijgen we het coronavirus (COVID-19) onder controle. Wij volgen de landelijke maatregelen en passen onze dienstverlening daarop aan.

Wij zijn gewoon bereikbaar via ons algemene telefoonnummer en via onze mail. En als u het antwoordapparaat moet inspreken bellen wij u binnen 2 dagen terug.

Ook in deze corona tijd gaan onze logopedisten vanuit huis door met behandelen via telelogopedie.

Alicja Jansma

1 maart 2020

Vanaf 1 maart is ons team versterkt met Alicja Jansma. Alicja is inmiddels al anderhalf jaar werkzaam als logopediste. Welkom Alicja

Je kind op school

15 december 2019

De weg vinden wanneer het met je kind niet goed gaat op school. Voor veel ouders is het een doolhof. Om ouders op weg te helpen heeft Ouders & Onderwijs een overzicht (infographic) gemaakt waarin in een oogopslag is welke stappen je als ouder kunt zetten en bij welke instanties je terecht kunt.  Lees hier verder.

Rijmen tijdens Sint goed voor taalontwikkeling

01 december 2019

Goed kunnen dichten is niet alleen handig met Sinterklaas, het heeft ook positieve effecten op de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen die rijm gemakkelijk herkennen, hebben bijvoorbeeld een betere leesvaardigheid dan kinderen die hier meer moeite mee hebben. Lees hier verder.

Vacature Mondiaal logopedie

29-10-2019

Bij Mondiaal Logopedie vind je een leuke werkplek en betrokken, behulpzame collegae in de vrije vestiging op meerdere locaties in Rotterdam-Zuid. Ben je 2 tot 5 dagen per week beschikbaar dan zien we je graag. Kijk hier voor de volledige vacature.

Wereld TOS dag

15-10-2019

TOS staat voor taalontwikkelingsstoornis. TOS uit zich bij iedereen anders. Ongeveer 266.000 kinderen en jongeren hebben TOS (ongeveer 5%). In de hersenen van deze kinderen en jongeren wordt taal minder goed verwerkt. Mensen met TOS hebben daarom veel moeite met uiten en begrijpen van taal. Met extra hulp kunnen mensen met TOS goed meekomen.

Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is niet makkelijk. Onder Raising Awareness for Developmental Language Disorders wordt er op 18 oktober internationaal aandacht gevraagd voor TOS. En dat is hard nodig. Want veel mensen hebben nog nooit gehoord van TOS.

Houd het helder
We communiceren de hele dag met elkaar. Pratend, gebarend, via mail, WhatsApp, telefoon, Skype, Facetime, Facebook, Messenger, twitter, Instagram… Daar gaat nog wel eens iets mis. Hoe houden we het helder? Daarom is dit jaar het thema ‘Houd het helder’. Dat is voor iedereen belangrijk en zeker voor de 266.000 kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis.

Kijk op Wereld TOS dag voor meer informatie

Met taal vooraan

24-07-2019

Taal is zó belangrijk voor de verdere ontwikkeling. Zonder goed taalaanbod kom je niet ver. Ouders hebben de belangrijkste taak hierin, maar zijn zich daar niet altijd van bewust. Ook op de VVE is er nog niet altijd optimaal taalaanbod. Dat kan anders!
Wij willen daar als Rotterdamse logopedisten graag aan bijdragen en doen dat onder andere in het project Met Taal Vooraan. Lees meer hierover bij het Zorgplatform Logopedisten Rotterdam i.s.m. het kenniscentrum zorginnovatie-lectoraat van de Hogeschool Rotterdam

Wonderleerling Ruben

18-06-2019

Op 3-jarige leeftijd werd bij Ruben een taal- en spraakstoornis geconstateerd. Hij kon nauwelijks praten tot hij 6 jaar oud was. Ook had hij moeite om anderen te begrijpen: ,,Wanneer mijn moeder mij vroeg een emmer te halen, kwam ik terug met een laars.’’  Ruben begon op het speciaal basisonderwijs, stroomde vanaf de mavo in één keer door naar het vwo en nu heeft hij zijn vwo-diploma gehaald op het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Na de zomer begint Ruben van Wijk (19) uit IJsselstein aan een nieuwe uitdaging: scheikunde én farmacie studeren aan de Universiteit Utrecht. ,,Mijn droom komt uit.” leer verder

Tijdig anticiperen op eet-, drink- en slikproblemen vereist goede diagnostiek

25-04-2019

Problemen op het gebied van eten en drinken bij zuigelingen en jonge kinderen kunnen van grote invloed zijn op de ouder-kindrelatie.“De oorzaken variëren sterk”, aldus dr. Lenie van den Engel-Hoek. “Zo kunnen anatomische of motorische problemen in het mondgebied leiden tot langdurige sondevoeding of andere voedingsproblemen.”Gelukkig wint de ondersteuning aan effectiviteit. “Op diagnostisch gebied is er de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt.” Lees hier het hele artikel in het vakblad Vroeg

Dag van de Logopedie

06-03-2019

Begeleiding van cliënten met een autistische stoornis staat dit jaar centraal tijdens de internationale ‘Dag van de Logopedie’ op 6 maart 2019. Niet alleen is er aandacht voor de aandoening, maar ook voor mogelijkheden betrokkenen daarbij te helpen. Veel mensen weten namelijk niet dat een logopedist ondersteuning kan bieden bij het omgaan met autisme. 

Mensen met wat officieel heet ‘een stoornis in het autistisch spectrum’ hebben moeite met communiceren. Ze worden vaak verkeerd begrepen en vinden het lastig contacten met anderen te leggen. Kinderen zijn vaak sociaal onhandig en vallen bijvoorbeeld iemand steeds in de rede. Ze nemen iets letterlijk dat figuurlijk is bedoeld. Voor mensen met een stoornis in het autistisch spectrum is inhoud en gebruik van taal ingewikkeld. Dat staat geheel los van hun intelligentie en sociale omgeving. Autisme komt voor bij één op de honderd Nederlanders. De logopedist kan de kwaliteit van leven van betrokkenen en hun omgeving verbeteren door concrete begeleiding, in samenwerking met de cliënt, ouders en andere zorgverleners. Belangrijk is daarbij uit te gaan van de manier van denken van mensen met autisme. Lees meer.

Langaroo app voor taalontwikkeling

27-02-2019

Heeft jouw kind ook het geluk dat het opgroeit in een meertalige omgeving? Uit onderzoek blijkt dat dat heel positief kan zijn voor de ontwikkeling van je kind. Langaroo is een nieuw educatief en leuk spel, een speelse online wereld in vijf talen voor ouders en jonge kinderen. Samen verover je eilanden door goed te kijken naar mooie animaties en video's en opdrachten te doen. Terwijl je het spel speelt praat je er samen over en leert je kind nieuwe begrippen en woorden. Wil jij je kind jouw talen meegeven? Langaroo is nu beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch, Pools en Turks. Gemaakt door Meertalig.nl en de VoorleesExpress.

Nationale voorleesdagen

23-01-2019

Voorlezen of samen boeken kijken helpt bij het begrijpen en leren van nieuwe woorden, het begrijpen van zinnen en verhalen en het zelf vertellen van een verhaal. Voorlezen kan in elke taal! Samen een boek lezen is naast leerzaam ook een gezellig moment voor jou en je kind. Voor de nationale voorleesdagen zijn 10 mooie boeken uitgezocht. Daarnaast is het prentenboek van het jaar: 'Een huis voor Harry'  ook verkrijgbaar als voorleesverhaal. Het voorleesverhaal is ingesproken in 5 talen: Arabisch, Engels, Frans, Nederlands, Spaans en Turks! Kijk hier voor de app.

Mondiaal logopedie behaalt vrijwillige kwaliteitstoets!

29-11-2018

Mondiaal logopedie heeft opnieuw de vrijwillige kwaliteitstoets logopedie behaald. Auditbureau Health Care Auditing heeft de praktijk, werkwijze en dossiers bekeken en ons hiervoor een 10 gegegeven. We zijn erg trots dat ons dit voor een derde keer op rij is gelukt!!!

Welkom collega Judith Vijfhuizen!

12-11-2018

Vanaf 9 november 2018 werkt collega logopedist Judith Vijhuizen bij Mondiaal logopedie. Komende periode zal zij het zwangerschapsverlof van Esmee Kuppen waarnemen. Wij zijn erg blij dat Judith ons team komt versterken en wensen haar veel werkplezier.

Kinderboekenweek 'Kom erbij'

04 oktober 2018

De Kinderboekenweek, 3 t/m 14 oktober, draait dit jaar om vriendschap. Een mooi moment om samen naar de bibliotheek te gaan en te genieten van allerlei activiteiten of samen een boek lezen. Bibliotheek Rotterdam heeft diverse activiteiten zoals: Laat je boek signeren door Jill (bekend van ZAPP), schuif aan bij een van de schrijversbezoeken, kom kijken naar een van de vele voorstellingen over vriendschap, maak een eigen tekenrobot bij de workshop Draw it together!, dans mee bij de muzikale voorstelling van Jeroen Schipper, leer wat Grumor is van Paul van Loon of feest mee bij het Vrolijke Vrienden. Kijk hier voor meer info over de activiteiten in Rotterdam en hier voor meer informatie over de kinderboekenweek

Wereld TOS dag

22 september 2018

Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is niet makkelijk. Daarom zetten we iedereen die een TOS heeft op zaterdag 22 september 2018 in het zonnetje. Onder Raising Awareness for Developmental Language Disorders wordt er deze dag internationaal aandacht gevraagd voor TOS. En dat is hard nodig. Want veel mensen hebben nog nooit gehoord van TOS.

Spraak

13 september 2018

Als we praten zien we eigenlijk alleen onze lippen bewegen. Ook o.a. je tong en velum zijn erg belangrijk om verstaanbaar te spreken. In deze opname spreekt een Duitse man waarbij een MRI opname van de zijkant van zijn gezicht is gemaakt. Hierdoor kan je niet alleen de lippen zien bewegen maar ook bijvoorbeeld de tong of het velum. 

Back to school

28 augustus 2018

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en kinderen beleven vaak veel op school. Als ouder wil je graag van je kind horen wat hij/zij heeft meegemaakt, maar hoe zorg je voor een leuk gesprek (en niet dat je kind antwoordt met 'goed', 'leuk' of 'ik weet het niet meer')? Een paar praktische tips:
- kies een juist moment: sommige kinderen praten tijdens het naar huis gaan al honderduit, andere pas 's avonds aan tafel. Kijk welk moment bij jouw kind past
- help kinderen herinneren: een open vraag als 'wat heb je allemaal gedaan?' is lastiger te beantwoorden dan de vraag 'heb je nog buiten gespeeld vandaag?' Vanuit dit antwoord kan je specifieker verder vragen wat een kind heeft gedaan (met wie, hoe, waarmee enz.) waardoor er beter een gesprek kan komen
- geef het goede voorbeeld: vertel zelf ook iets wat je hebt meegemaakt overdag, hierdoor zien kinderen hoe leuk het is om je belevenissen te delen
- stel prikkelende vragen: stimuleer kinderen tot praten met onverwachte vragen als 'wie moet er altijd het hardst lachen bij jou in de klas?' of 'Met wie heb je vandaag het meest gekletst?' Kijk hier voor meer prikkelende vragen.

Nieuwe collega's!

16 augustus 2018

Vanaf 21 augustus starten Esther van Koeveringe en Femke Boekhout als logopedisten bij Mondiaal logopedie. We zijn erg blij dat Esther en Femke ons team komen versterken en wensen hen veel werkplezier! 

Hoe leert een kind zijn moedertaal

04 juni 2018

Wanneer begint een kind met het leren van taal? Hoe leert een kind woorden herkennen? Taal leren begint al voordat je kan praten! In deze infographic een duidelijke uitleg hoe baby's met taal bezig zijn, klik hier voor de video van taalcanon.

Bescherming persoonsgegevens

02 mei 2018

Mondiaal logopedie hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Wij doen er alles aan om uw privacy te waarborgen en gaan daarom zorgvuldig om met persoonsgegevens. Mondiaal logopedie houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Voor meer informatie kijk hier.

Tips voor het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen van 8-10 jaar

17 april 2018

We zien vaak tips voor het stimuleren van de taalontwikkeling bij jonge kinderen. Oudere kinderen kunnen ook problemen in de taalontwikkeling hebben. In dit filmpje is te zien hoe ouders kunenn helpen bij de taalontwikkeling van een kind tussen de 8-10 jaar. Er is gefilmd vanuit het oogpunt van het kind. Het kind zelf is niet in beeld, maar je hoort wel wat het denkt. Klik hier voor het filmpje.

Met Ondersteunde Communicatie geeft de logopedist iedereen een stem

6 maart 2018

Niet of nauwelijks kunnen spreken, betekent niet dat je niets te zeggen hebt. Ook de ruim half miljoen Nederlanders die zich via spraak niet (meer) kunnen uitdrukken, hebben behoefte om te communiceren. Door andere communicatievormen en -middelen te gebruiken, kunnen zij zich toch uiten. Veel mensen weten niet dat de logopedist daarbij kan helpen. Daarom staat de Dag van de Logopedie op dinsdag 6 maart 2018 in het teken van Ondersteunde Communicatie (OC). Lees verder in het persbericht van de NVLF of bekijk de factsheet OC.

Ssst! De Tijger slaapt

24 januari 2018

Sst! De tijger slaapt en de dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg… Gelukkig heeft Kikker een idee: met een ballon zweven ze over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Blaas je mee, zodat alle dieren veilig aan de overkant komen?

Vanaf 24 januari starten de nationale voorleesdagen. Voorlezen is een mooi moment van jou en je kind, daarnaast stimuleert voorlezen op veel manieren de taalontwikkeling. Op o.a. scholen, peuterspeelzalen en bibliotheken wordt het prentenboek van het jaar ‘Sst! De Tijger slaapt’ voorgelezen, kijk voor de app hier.

Gelukkig nieuwjaar!

21 december 2017

Heeft u ook al zo'n mooie nieuwjaarsgroet ontvangen?
Afgelopen weken hebben clienten van Mondiaal logopedie tijdens de behandeling een nieuwjaarsgroet gemaakt op deze kaart. Kaarten zijn verstuurd naar opa's, oma's, neefjes, nichtjes, schoolvriendjes, juffen en meester, dichtbij of verweg. We hopen dat veel mensen de kaart hebben ontvangen en wensen iedereen een gelukkig nieuwjaar.

Wij zijn op zoek naar jou!

28 november 2017

Wij zoeken: een toegankelijke,  deskundige en doortastende logopedist  met een Rotterdamse aanpak die ingeschreven staat in het (basis)kwaliteitsregister. Jij kunt ons team versterken voor 2 tot 5 dagen per week per januari 2018.  Over de verdeling van uren en dagen  gaan we graag in gesprek en het is een pre als je een dag(deel) in het weekend of avond kunt werken. Interesse? Kijk hier voor de vacature of mail ons: info@mondiaallogopedie.nl

Wereldstotterdag

22 oktober 2017

Zondag 22 oktober is het Wereldstotterdag. De Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) zet dit jaar de basisschoolkinderen die stotteren centraal. Voor ouders is een folder met tips gemaakt.De Wereldstotterdag wordt sinds 1998 georganiseerd om de aandacht te vestigen op de zeventig miljoen mensen op de wereld die stotteren. Dit jaar is door de NFS speciaal voor ouders een folder gemaakt met tips hoe ze hun kind kunnen ondersteunen. De tips zijn bedoeld om de spanning bij het kind dat stottert te verminderen, hulp te bieden en begrip te kweken in de omgeving van het kind. Zodat een kind zich gedurende de schoolcarrière ondanks het stotteren volwaardig kan ontwikkelen Bekijk hier de folder

Taalontwikkelingsstoornis? Richtlijn TOS!

10 oktober 2017

Ongeveer 7% van de kinderen op de basisschool heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Dat zijn twee kinderen in een schoolklas van 30 leerlingen. TOS is een relatief onbekend probleem, terwijl de stoornis zich vaker voordoet dan bijvoorbeeld autisme dat bij 1% van de kinderen voorkomt. Bekijk hier de factsheet.

Zing gebaar en dans mee op het koningslied 2017

21 april 2017

Zing, gebaar en dans mee met het koningslied 2017 Okido van Kinderen voor Kinderen. Helemaal speciaal is deze versie ondersteund met gebaren. Bekijk hier het filmpje

Hoe praat jij tegen een baby?

13 april 2017

 Dat ‘babytoontje’ dat ouders gebruiken om met hun baby te ‘praten’, de meeste mensen ergeren zich er groen en geel aan. Toch moeten ouders vooral doorgaan met deze manier van spreken, zegt taalwetenschapper Brigitta Keij. Het helpt baby’s om snel hun moedertaal te kunnen leren. Vandaag promoveert Keij op dit onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Klik HIER voor meer informatie

Nieuwsoverzicht