Welkom collega Judith Vijfhuizen!

12-11-2018

Vanaf 9 november 2018 werkt collega logopedist Judith Vijhuizen bij Mondiaal logopedie. Komende periode zal zij het zwangerschapsverlof van Esmee Kuppen waarnemen. Wij zijn erg blij dat Judith ons team komt versterken en wensen haar veel werkplezier.

Kinderboekenweek 'Kom erbij'

04 oktober 2018

De Kinderboekenweek, 3 t/m 14 oktober, draait dit jaar om vriendschap. Een mooi moment om samen naar de bibliotheek te gaan en te genieten van allerlei activiteiten of samen een boek lezen. Bibliotheek Rotterdam heeft diverse activiteiten zoals: Laat je boek signeren door Jill (bekend van ZAPP), schuif aan bij een van de schrijversbezoeken, kom kijken naar een van de vele voorstellingen over vriendschap, maak een eigen tekenrobot bij de workshop Draw it together!, dans mee bij de muzikale voorstelling van Jeroen Schipper, leer wat Grumor is van Paul van Loon of feest mee bij het Vrolijke Vrienden. Kijk hier voor meer info over de activiteiten in Rotterdam en hier voor meer informatie over de kinderboekenweek

Wereld TOS dag

22 september 2018

Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is niet makkelijk. Daarom zetten we iedereen die een TOS heeft op zaterdag 22 september 2018 in het zonnetje. Onder Raising Awareness for Developmental Language Disorders wordt er deze dag internationaal aandacht gevraagd voor TOS. En dat is hard nodig. Want veel mensen hebben nog nooit gehoord van TOS.

Spraak

13 september 2018

Als we praten zien we eigenlijk alleen onze lippen bewegen. Ook o.a. je tong en velum zijn erg belangrijk om verstaanbaar te spreken. In deze opname spreekt een Duitse man waarbij een MRI opname van de zijkant van zijn gezicht is gemaakt. Hierdoor kan je niet alleen de lippen zien bewegen maar ook bijvoorbeeld de tong of het velum. 

Back to school

28 augustus 2018

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en kinderen beleven vaak veel op school. Als ouder wil je graag van je kind horen wat hij/zij heeft meegemaakt, maar hoe zorg je voor een leuk gesprek (en niet dat je kind antwoordt met 'goed', 'leuk' of 'ik weet het niet meer')? Een paar praktische tips:
- kies een juist moment: sommige kinderen praten tijdens het naar huis gaan al honderduit, andere pas 's avonds aan tafel. Kijk welk moment bij jouw kind past
- help kinderen herinneren: een open vraag als 'wat heb je allemaal gedaan?' is lastiger te beantwoorden dan de vraag 'heb je nog buiten gespeeld vandaag?' Vanuit dit antwoord kan je specifieker verder vragen wat een kind heeft gedaan (met wie, hoe, waarmee enz.) waardoor er beter een gesprek kan komen
- geef het goede voorbeeld: vertel zelf ook iets wat je hebt meegemaakt overdag, hierdoor zien kinderen hoe leuk het is om je belevenissen te delen
- stel prikkelende vragen: stimuleer kinderen tot praten met onverwachte vragen als 'wie moet er altijd het hardst lachen bij jou in de klas?' of 'Met wie heb je vandaag het meest gekletst?' Kijk hier voor meer prikkelende vragen.

Nieuwe collega's!

16 augustus 2018

Vanaf 21 augustus starten Esther van Koeveringe en Femke Boekhout als logopedisten bij Mondiaal logopedie. We zijn erg blij dat Esther en Femke ons team komen versterken en wensen hen veel werkplezier! 

Hoe leert een kind zijn moedertaal

04 juni 2018

Wanneer begint een kind met het leren van taal? Hoe leert een kind woorden herkennen? Taal leren begint al voordat je kan praten! In deze infographic een duidelijke uitleg hoe baby's met taal bezig zijn, klik hier voor de video van taalcanon.

Bescherming persoonsgegevens

02 mei 2018

Mondiaal logopedie hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Wij doen er alles aan om uw privacy te waarborgen en gaan daarom zorgvuldig om met persoonsgegevens. Mondiaal logopedie houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Voor meer informatie kijk hier.

Tips voor het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen van 8-10 jaar

17 april 2018

We zien vaak tips voor het stimuleren van de taalontwikkeling bij jonge kinderen. Oudere kinderen kunnen ook problemen in de taalontwikkeling hebben. In dit filmpje is te zien hoe ouders kunenn helpen bij de taalontwikkeling van een kind tussen de 8-10 jaar. Er is gefilmd vanuit het oogpunt van het kind. Het kind zelf is niet in beeld, maar je hoort wel wat het denkt. Klik hier voor het filmpje.

Met Ondersteunde Communicatie geeft de logopedist iedereen een stem

6 maart 2018

Niet of nauwelijks kunnen spreken, betekent niet dat je niets te zeggen hebt. Ook de ruim half miljoen Nederlanders die zich via spraak niet (meer) kunnen uitdrukken, hebben behoefte om te communiceren. Door andere communicatievormen en -middelen te gebruiken, kunnen zij zich toch uiten. Veel mensen weten niet dat de logopedist daarbij kan helpen. Daarom staat de Dag van de Logopedie op dinsdag 6 maart 2018 in het teken van Ondersteunde Communicatie (OC). Lees verder in het persbericht van de NVLF of bekijk de factsheet OC.

Ssst! De Tijger slaapt

24 januari 2018

Sst! De tijger slaapt en de dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg… Gelukkig heeft Kikker een idee: met een ballon zweven ze over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Blaas je mee, zodat alle dieren veilig aan de overkant komen?

Vanaf 24 januari starten de nationale voorleesdagen. Voorlezen is een mooi moment van jou en je kind, daarnaast stimuleert voorlezen op veel manieren de taalontwikkeling. Op o.a. scholen, peuterspeelzalen en bibliotheken wordt het prentenboek van het jaar ‘Sst! De Tijger slaapt’ voorgelezen, kijk voor de app hier.

Gelukkig nieuwjaar!

21 december 2017

Heeft u ook al zo'n mooie nieuwjaarsgroet ontvangen?
Afgelopen weken hebben clienten van Mondiaal logopedie tijdens de behandeling een nieuwjaarsgroet gemaakt op deze kaart. Kaarten zijn verstuurd naar opa's, oma's, neefjes, nichtjes, schoolvriendjes, juffen en meester, dichtbij of verweg. We hopen dat veel mensen de kaart hebben ontvangen en wensen iedereen een gelukkig nieuwjaar.

Wij zijn op zoek naar jou!

28 november 2017

Wij zoeken: een toegankelijke,  deskundige en doortastende logopedist  met een Rotterdamse aanpak die ingeschreven staat in het (basis)kwaliteitsregister. Jij kunt ons team versterken voor 2 tot 5 dagen per week per januari 2018.  Over de verdeling van uren en dagen  gaan we graag in gesprek en het is een pre als je een dag(deel) in het weekend of avond kunt werken. Interesse? Kijk hier voor de vacature of mail ons: info@mondiaallogopedie.nl

Wereldstotterdag

22 oktober 2017

Zondag 22 oktober is het Wereldstotterdag. De Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) zet dit jaar de basisschoolkinderen die stotteren centraal. Voor ouders is een folder met tips gemaakt.De Wereldstotterdag wordt sinds 1998 georganiseerd om de aandacht te vestigen op de zeventig miljoen mensen op de wereld die stotteren. Dit jaar is door de NFS speciaal voor ouders een folder gemaakt met tips hoe ze hun kind kunnen ondersteunen. De tips zijn bedoeld om de spanning bij het kind dat stottert te verminderen, hulp te bieden en begrip te kweken in de omgeving van het kind. Zodat een kind zich gedurende de schoolcarrière ondanks het stotteren volwaardig kan ontwikkelen Bekijk hier de folder

Taalontwikkelingsstoornis? Richtlijn TOS!

10 oktober 2017

Ongeveer 7% van de kinderen op de basisschool heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Dat zijn twee kinderen in een schoolklas van 30 leerlingen. TOS is een relatief onbekend probleem, terwijl de stoornis zich vaker voordoet dan bijvoorbeeld autisme dat bij 1% van de kinderen voorkomt. Bekijk hier de factsheet.

Zing gebaar en dans mee op het koningslied 2017

21 april 2017

Zing, gebaar en dans mee met het koningslied 2017 Okido van Kinderen voor Kinderen. Helemaal speciaal is deze versie ondersteund met gebaren. Bekijk hier het filmpje

Hoe praat jij tegen een baby?

13 april 2017

 Dat ‘babytoontje’ dat ouders gebruiken om met hun baby te ‘praten’, de meeste mensen ergeren zich er groen en geel aan. Toch moeten ouders vooral doorgaan met deze manier van spreken, zegt taalwetenschapper Brigitta Keij. Het helpt baby’s om snel hun moedertaal te kunnen leren. Vandaag promoveert Keij op dit onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Klik HIER voor meer informatie

Nieuwsoverzicht